Do konca februára treba uhradiť faktúry za účet cenných papierov

27.02.2014 Bratislava

Bratislava 27. februára (TASR) – Majitelia cenných papierov majú už len dva dni na to, aby Centrálnemu depozitáru cenných papierov (CDCP) zaplatili poplatky za vedenie účtu. Ide o cenné papiere získané najmä v prvej vlne kupónovej privatizácie.

Faktúry posielal CDCP už v januári, pričom viacerí klienti ich dostali tento rok po prvý raz, keďže depozitár aktualizoval svoju databázu. Mnohí sa rozhodujú, či ich ešte môžu bezodplatne previesť na Fond národného majetku (FNM). "Faktúru treba najskôr uhradiť, a to najneskôr 28. februára 2014," upozorňuje Dagmar Kopuncová z CDCP.

Zároveň odporúča, aby si každý znovu preštudoval obsah doručenej zásielky. "Súčasťou je aj výpis z účtu majiteľa, na ktorom má uvedené, aké cenné papiere vlastní, s informatívnou rekapituláciou stavu cien v eurách za roky 2008 až 2013 a s prehľadom stavu na účte po mesiacoch," priblížila.

Radí tiež, aby si majitelia najskôr preverili skutočnú, trhovú hodnotu svojich cenných papierov. "Zistiť si ju môžu v dennej tlači, v banke, na internete, u obchodníkov s cennými papiermi, prípadne na Burze cenných papierov v Bratislave. Informácie poskytuje aj spoločnosť Dlhopis na telefonickej linke 0800 124 784. CDCP eviduje len ich menovitú hodnotu," vysvetlila Kopuncová.

Až keď majiteľ zistí, že jeho cenné papiere nemajú žiadnu hodnotu, má čas do konca tohto roka previesť ich bezodplatne na FNM. "Fond majiteľovi vráti poplatok uhradený v tomto roku aj za dva predchádzajúce roky, teda za roky 2012 a 2013," ubezpečila Kopuncová.

Prevody cenných papierov robí spoločnosť Dlhopis, obchodník s cennými papiermi prostredníctvom vybraných pobočiek Slovenskej pošty. Stačí k tomu preukaz totožnosti, prípadne doklad o zmene mena či bydliska majiteľa účtu. Vhodné je priniesť si so sebou výpis z účtu, ktorý je v obálke spoločne s faktúrou.

Prevod cenných papierov je možné urobiť už len do konca tohto roka. Občanom Kopuncová odporúča, aby si nenechávali rozhodnutie na poslednú chvíľu. "Pracoviská, ktoré prevody realizujú, môžu byť koncom roka preplnené," avizovala.

Odpovede na nevyjasnené otázky možno získať na telefonickej linke CDCP 02/5939 5939, aj na web stránkach www.cdcp.sk a www.akciebezhodnoty.sk. V obálke s účtom by mal mať každý aj informačný leták so zoznamom všetkých pobočiek pošty, na ktorých môžu vykonať bezodplatný prevod cenných papierov na FNM.
 

Vyberte región